SUOMI-PUOLA YHDISTYSTEN LIITTO RY

Suurenna: CTRL ja +, pienennä: CTRL ja - , oletusarvot: CTRL ja 0

Krakovan keskustassa kauniit valkoiset rattaa ja heset niiden veäjänä.Zakopanessa pääkadun vieressä oleva silta puron yli.Krakovassa kirkontornin trumpetinsoittaja, joka kuoli nuolen osuessa kesken soiton kaulaan.Hieno kirkko.Kopernikuksen museo Torunissa.Kukkia seinustalla, paljon eri värisi ja sepän galleria.Modernia kaupunkia Torunissa.

AJANKOHTAISTA

PIANISTI PIOTR PALECZNY KONSERTOI 18.11.2021 TEMPPELIAUKION KIRKOSSA KLO 19.00

Puolalainen pianisti Piotr Paleczny konsertoi Temppeliaukion kirkossa torstaina 18. marraskuuta klo 19.00. Konsertin järjestävät Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ry ja Puolan Helsingin suurlähetystö. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ohjelma

Polonez A-dur op. 40 nr 1

Nokturn cis-moll op. posth.

Scherzo cis-moll op. 39

Nokturn fis-moll op. 48 nr 2

Fantazja f-moll op. 49

Scherzo b-moll op. 31

Preludium Des-dur op. 28 nr 15

Polonez As-dur op. 53

Pianistin esittely: Lue lisää ...

PUOLALAISTA KANAA SUOMEEN

Yhdysvaltalainen pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken (KFC) rantautuu Suomeen Puolan itsenäisyyspäivänä 11. marraskuuta, jolloin ensimmäinen ravintola avataan Itiksessä. Helsingistä on tarkoitus laajentaa ketjua Espooseen, Turkuun ja Seinäjoelle. Suomessa tarjolla oleva kana tulee alkuun vain Puolasta, koska puolalaisilla tuottajilla on valmis toimitusketju olemassa KFC:n ravintoloihin ja sertifiointi on jo suoritettu. KFC käy neuvotteluja myös suomalaisten lihantuottajien kanssa, joten tulevaisuudessa KFC:n uppopaistettu kana voi olla myös kotimaista.

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4345947

TOPI LAPPALAISEN ARVOSTELU ELOKUVASTA

"I NEVER CRY"

Topi Lappalainen on laatinut Puolan Elokuvaviikojen 2021 yhdestä elokuvasta, I Never Cry, arvostelun Arbetarbladet-lehteen. Arvostelu on ruotsinkielinen. Lue lisää ...


PUOLALAINEN JULISTETAIDE JATKAA MENESTYSKULKUAAN

Puolalainen julistetaide jatkaa kansainvälistä menestyskulkuaan ensimmäistä kertaa järjestetyssä mannertenvälisessä Poster Stellars 2021-kilpailussa Yhdysvaltojen New Jerseyssä. Varsovalainen graafinen taiteilija Agnieszka Węglarska alias Grafisk sai Bronze Stellar-palkinnon kahdessa eri kategoriassa julisteillaan Polish Women on Strike (anti-abortion law) ja Biophilia.

KENIAN SAFARIRALLIN KAIKKIEN AIKOJEN VANHIN OSALLISTUJA PUOLALAINEN

Kenian Safarirallissa 24.-27. kesäkuuta 2021 kaikkien aikojen vanhimmaksi MM-osakilpailuun osallistuneeksi rallikuskiksi nousee puolalainen Sobiesław Zasada 91 vuoden iässä. Zasada on syntynyt 27. tammikuuta 1930 Sleesian Dąbrowa Górniczassa ja on viimeksi osallistunut rallikisoihin 19 vuotta sitten. Zasadan huippuvuodet olivat 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa. Rallin Euroopan mestaruuksia hän on voittanut vuosina 1966, 1967 ja 1971. Ensimmäinen Puolan mestaruus Zasadalle tuli jo vuonna 1960 ja vuonna 1967 hänet valittiin vuoden urheilijaksi Puolassa. Liike-elämän menestyksen myötä hän nousi monialaisen Zasada-ryhmän johdossa 1990-luvulla yhteensä kuutena vuonna kymmenen rikkaimman puolalaisen listalle.

Lue lisää ...

RUNOILIJA ADAM ZAGAJEWSKI KUOLLUT

Maailman runouden päivänä 21. maaliskuuta kuoli Krakovassa Adam Zagajewski, joka oli yksi Puolan merkittävimmistä nykyrunoilijoista. Hän oli syntynyt 21. kesäkuuta 1945 Lwówin kaupungissa eli nykyisin Ukrainaan kuuluvassa Lvivissä. Hän sai muun muassa vuonna 2000 ruotsalaisen Tranströmer-palkinnon ja 2004 yhdysvaltalaisen Neustadt-palkinnon. Zagajewski oli loppuun asti esillä Nobel-spekulaatioissa, vaikka Nobel häneltä jäikin saamatta. Häntä on käännetty suomeksi varsin vähän, vaikka ruotsiksi on ilmestynyt yhteensä seitsemän kirjaa. Zagajewskin runoutta esiteltiiin Parnasson numerossa 5/1989 Caj Westerbergin ruotsin kautta kääntämänä ja Tapani Kärkkäinen on kääntänyt puolasta yhden runon vuonna 2011 ilmestyneeseen teokseen Sankarimatkailijan Krakova. Suomi-Puola lehdessä on julkaistu vuonna 2016 yksi Niklas Salmen suomentama runo sekä runoilijan esittely. Suomi-Puola Yhdistysten Liiton hallituksen jäsen Topi Lappalainen esitteli Zagajewskin runoutta marraskuussa 2017 Vantaan Suomi-Puola Yhdistykselle Peltolan koululla Salmen internetissä esillä olleiden käännösten avulla. Zagajewskin muistokirjoitus on julkaistu muun muassa New York Timesissa ja Hufvudstadsbladetissa.

https://culture.pl/en/artist/adam-zagajewski

TEATTERI QUO VADIS SAANUT SUOMEN KULTUURIRAHASTOLTA RAHOITUSTA TUOTANNOLLE, JOTA INSPIROI WITKACY

Helsinkiläinen teatteri Quo Vadis on saanut Suomen Kulttuurirahastolta rahoitusta tuotannolle "Witkacyn unet - Los sueños de Witkacy". Tuotannon nimi on tässä vaiheessa työnimi. Sen inspiraation lähteenä on monilahjakkaan puolalaisen kirjailijan ja taiteilijan Stanisław Ignacy Witkiewiczin (1885-1939) tuotanto. Hänet tunnettiin taiteiljanimellä Witkacy ja hän oli antropologi Bronisław Malinowskin sekä säveltäjä Karol Szymanowskin läheinen ystävä.

Puolan Słupskissa on museo, jonka kokoelmissa on yli 260 Witkacyn teosta. Hän pyrki uudistamaan niin puolalaista kuvataidetta, teatteria kuin kirjallisuuttakin sekä teostensa kautta että teoreetikkona. Witkacy on modernin näkemyksen airut, joka on saanut ymmärrystä kuolemansa jälkeen eri tavalla kuin elinaikanaan.

KIELISTIPENDIT VARSOVAAN HAETTAVANA 19.3.2021 MENNESSÄ

HUOM: Vuoden 2022 kielistipendeistä ilmoitetaan vuoden 2022 keväällä.

Suomi-Puola Yhdistysten Liitto valitsee kaksi (2) stipendiaattia opiskelemaan puolan kieltä Varsovaan Polonicumin kurssille 2.-31. elokuuta 2021.

Hakemukset tulee toimittaa Liiton toimistoon 19.3.2021 mennessä osoitteella Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ry, Porvoonkatu 37 A, 00520 Helsinki.

Vuonna 2020 kielistipendiaattitoimintaa ei pystytty toteuttaman pandemiatilanteesta johtuen. Kesän 2021 osalta tilanne on myös epävarma, mutta toiveena on, että kielikurssit tulevat toteutumaan.

Katso asiasta lisää kohdasta Kielistipendit

VUODEN TUHDEIN LUKUPAKETTI PUOLASTA ON ILMESTYNYT!

Suomi‒Puola | Finlandia‒Polska 2020‒2021 pureutuu tuttuun tapaan Puolaan, sen kulttuuriin, historiaan ja yhteiskunnan kysymyksiin sekä Puolaan ja puolalaisuuteen Suomessa.

Tässä numerossa käsitellään erityisesti suomalaisen kirjallisuuden kääntämistä Puolassa ja tutustutaan kääntäjiin kirjojen takana. Pandemiavuonna käännöskirjallisuus onkin oiva tapa matkustaa vieraaseen maahan ja kulttuuriin. Matkan muualle tarjoaa myös elokuva, jolla on keskeinen sija Suomi-Puola Yhdistysten Liiton toiminnassa ja tässä numerossa.

Lue muun muassa:

* Haastattelussa suurlähettiläs Piotr Rychlik

* Hellän kertojan huomassa: suomentaja Tapani Kärkkäisen juttu nobelisti Olga Tokarczukista

* Palkittu puolantaja Sebastian Musielak auttaa ja kasvattaa uutta kääntäjäpolvea

* Kirjalahjoja Puolaan: Suomi-Puola Yhdistysten Liitto kierrättää suomalaista kirjallisuutta Puolaan

* ”Tämä elokuva kannattaa katsoa”, toteaa elokuvasihteeri Jarno Hänninen vaikuttavasta Corpus Christistä

* Puolan elokuvavuosi 2020

* Juha Rosma: Veteraaniohjaaja Krzysztof Zanussi ja 50 vuotta elokuvia

* Puolassa on viime vuosina satsattu kulttuuriin. Suomentaja Päivi Paloposki kirjoittaa kulttuuripolitiikan linjauksista.

* Kunniakonsuli Stefan Widomski: Puolan koettelemusten vuosi 2020

* Fryderyk Chopin professori Erik T. Tawaststjernan elämässä

* Mannerheimin ratsastussaappaiden tarina on myös kertomus yhden suvun pitkästä suutariperinteestä – ote Anna ja Jukka Soisalon-Soinisen Mannerheimin Puolan-vuosista kertovasta uutuuskirjasta

* Jukka Kiljunen kertoo suomalaisten merimiesten tarinan: Laivoilta keskitysleirille 1944–45

* Merja Åkerlind vieraili Stutthofissa

* Uutiskuvaajana telakalla Solidaarisuuden syntysijoilla 1980: Kai Honkanen muistelee

* Unescon maailmanperintökohde: Rauhan kirkot ‒ barokin rehevyyttä vaatimattomassa kuoressa

* Helsinki Biennaalin 2021 taiteilija Paweł Althamer – työhuoneelta ihmisten pariin

* Nykyrunon kentältä: Tadeusz Dąbrowskin runojen suomennoksia

Paikallisyhdistysten jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna suoraan kotiin. Lehden voi myös lukea ja ladata maksutta

Suomi-Puola Lehti

Löydät linkin takaa myös lehden vanhat numerot vuodesta 2006 alkaen.

Painettua lehteä on jaossa muun muassa paikallisyhdistysten tapahtumissa sekä kirjastoissa.

VARSOVAAN RAKENTEILLA EU:N KORKEIN TOIMISTORAKENNUS

Varsovaan on rakenteilla EU:n korkein toimistorakennus Varso osoitteeseen ul. Chmielna 69/71, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2021 aikana.

Projektin alkuperäinen englanninkielinen nimi oli Chmielna Business Center, mutta se on sittemmin muuttunut muotoon Varso Varsovan latinankielisen nimen Varsovia mukaan. 310 metrin EU:n ennätyskorkeus saavutetaan 80-metrisen torninhuipun avulla. Tornin sijainti keskusrautatieaseman vieressä mahdollistaa pääsyn pohjakerroksen baareihin, ravintoloihin ja kauppoihin suoraan asemalta. Ennätyskorkeudella ja rakennukseen tulevalla Varsovan korkeimmalla ravintolalla pyritään nostamaan Wolan kaupunginosan suosiota. Toimistotilojen suunnittelussa on alusta asti jo ennen koronavirusta otettu huomioon etätyötrendi, mikä tekee maisemakonttoreista yritysten kannalta kiinnostavampia. Itse päätornin lisäksi Foster and Partnersin suunnittelemaan rakennuskompleksiin kuuluu kaksi matalampaa rakennusta, joita kutsutaan nimillä Varso 1 ja Varso 2.

https://emerging-europe.com/business/warsaws-new-varso-tower-will-be-more-than-just-europes-tallest-building/

PUOLAN ELOKUVAVIIKOT SPECIAL

Yhteistyössä Puolan Tasavallan suurlähetystön, Rakkautta & Anarkiaa -kiertueen ja paikallisten elokuvakeskusten kanssa Suomi-Puola Yhdistysten Liitto tuo nähtäväksi yhden viime vuosien mielenkiintoisimmista puolalaisista elokuvista: Jan Komasan ohjaama CORPUS CHRISTI.

Esitykset:

Lahti 7.11.2020, klo 15.30, Kino Iiris

Tampere 25.11.2020, klo 16.30, Arthouse Cinema Niagara

Oulu 7.1.2021, klo 18.30, Elokuvateatteri Studio

Elokuvassa on suomenkieliset tekstitykset, kesto 1h 54 min

-K16-

TOPI LAPPALAISEN ARVOSTELU PIŁSUDSKI-ELOKUVASTA

Suomi-Puola Yhdistysten Liiton Puolan elokuvaviikoilla 2020 esitettiin Helsigissä 6.10.2020 elokuva Piłsudski. Elokuva on moniulotteiden kuvaus Józef Piłsudskin taistelusta itsenäisen Puolan saavuttamiseksi vuosina 1901-1914.

Topi Lappalainen on kirjoittanut elokuvasta arvostelun Arbetarbladet-lehteen.

https://demokraatti.fi/recension-pilsudski-halls-flytande-av-huvudrollsinnehavaren-borys-szyc/

Elokuva esitetään Puolan elokuvaviikkoihin 2020 liittyen Turussa (Lokomo 13.10.), Teuvalla (Kino-Kuva 19.10) ja Hangossa (Hangon Elokuvajuhlat, 2.11.)


JARMO JÄÄSKELÄISELLE "GLORIA ARTIS"-MITALI

Puolan kulttuuriministeri Piotr Gliński on myöntänyt suomalainen toimittajalle, dokumenttielokuvien tuottajalle ja ohjaajalle Jarmo Jääskeläiselle "Gloria Artis" -mitalin työstään Puolassa.

Puolan Suomen suurlähettiläs Piotr Rychlik luovutti mitalin Jarmo Jääskeläiselle Suomi-Puola Yhdistysten Liiton elokuvaviikkojen avajaisissa Helsingissä 5.10.2020.

Suomi-Puola Yhdistysten Liitto onnittelee Jarmo Jääskeläistä!

UUDET KUNNIAJÄSENET 2020

Suomi-Puola Yhdistysten Liitto kutsui kokouksessaan 26.9.2020 liiton hyväksi tehdystä työstä kunniajäsenikseen Kaija Hyvönen-Rajeckin Helsingin Suomi-Puola Yhdistyksestä, Tuula Mackiewiczin Turun Suomi-Puola Yhdistyksestä ja Erkki Yli-Jokipiin Porin Suomi-Puola Yhdistyksestä. Onnittelumme!

COVID-19-PANDEMIAN VAIKUTUKSET LIITON TOIMINTAAN

Liitto on joutunut sopeuttamaan Covid-19-virusepidemian johdosta toimintaansa. Kielistipendiaatteja ei voitu valita, koska Suomen ja Puolan välillä oli matkustusrajoituksia. Hallitus on pitänyt useita etäkokouksia koronarajoitusten alkamisajankohdasta (12.3.2020) alkaen. Liittokokous siirrettiin lain HE 45/2020 vp (Laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, asunto-osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista Covid-19 epidemian leviämisen rajoittamiseksi) sallimana myöhemmäksi. Lain mukaan liittokokous on pidettävä syyskuun loppuun mennessä.

Koronaviruksen kuva wikipediasta (SARS-CoV-2).

NOBEL-KIRJAILIJA OLGA TOKARCZUKILTA UUSI TEOS

Kirjan nimi on "Aja aurasi vainajain luitten yli". Otava julkaisee syyskuussa romaanin Aja aurasi vainajain luitten yli (Prowadź swój pług przez kości umarłych, 2009). Kyseessä on neljäs puolalaiselta Nobel-kirjailija Olga Tokarczukilta suomennettu teos. Suomentajana on edelleenkin Tapani Kärkkäinen, jolle myönnettiin vuonna 2013 Mikael Agricola-palkinto Tokarczukin romaanin Vaeltajat suomennoksesta. ... Lue lisää.

Olga Tokarczuk, Nobel-kirjailija (Lähde Wikipedia).

KEVÄTLIITTOKOKOUS SIIRRETTIIN PIDETTÄVÄKSI LA 26.9.2020 KLO 13.00

Paikkana on Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Peltolan koulu (Lummetie 27 B, 01300 Vantaa). Koulun osoite on Lummetie, mutta pääovi on vastakkaisella puolella rakennusta. Jos tulette autolla, tulkaa Valkoisenlähteentien kautta, voitte ajaa sieltä suoraan lähelle koulun pääovea. Alueelta löytyy runsaasti pysäköintipaikkoja. Koululle on lyhyt matka Tikkurilan asemalta (1 km, noin 15 min kävely). Paikkana on koulun ruokala, jonne mahtuu 250-300 oppilasta. Turvavälit on mahdollista toteuttaa siellä erinomaisesti! Liiton puolesta kokoukseen hankitaan myös käsidesiä ja suu- ja nenäsuojaimia.

SYYSLIITTOKOKOUS PIDETÄÄN LA 26.9.2020 KLO 13.45

Sääntömääräinen syysliittokokous pidetään heti kevätliittokokouksen jälkeen samassa paikassa.

CHOPIN-JUHLAKONSERTTI ON 9.9.2020 BALDERIN SALISSA KLO 18.30 ALKAEN (Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki)

Esiintyjät: Maria Lenart, laulu

Maja Metelska, Anna Westerlund, sello

Tähe-Leen Liiv, kamariyhtyeen solisti

Ilona Liiman, Kiia Nordlund, kamaripianistit

Viivi Hakkarainen, Anna Huohvanainen, viulu

Valerie Lassfolk, alttoviulu

Pianosoolot:

Carla Alasaarela, Anlan Fu, Sofia Pätiälä, Ekaterina Tikhomirova

Balderin salissa on 250 istumapaikkaa, joten yleisön sijoittelussa on hyvä mahdollisuus ottaa turvavälit huomioon. Konsertissa on tarjolla käsidesiä ja kasvosuojaimia. Ennakkoilmoittatuminen Titta Tossavaiselle keskiviikkoon 9.9.2020 kello 16.00 mennessä (liitto@suomi-puola.net).

KONSERTTIIN ON VAPAA PÄÄSY

GDANSK -80

Kai Honkasen valokuvanäyttely 4.-30.8.2020 Galleria Kajavassa Vallilan kirjastossa, Päijänteentie 5, Helsinki

”Elokuussa 1980 Puolassa kuohuu. Kaikkialla maassa, erityisesti Leninin telakalla Gdanskissa tuhannet työläiset ovat ryhtyneet lakkoon vaatien yhdistymisvapautta ja oikeutta muodostaa liittoja. Vanha valta empii ja horjuu.”

Näyttely GDANSK -80 Gallerioa Kajavassa, keskellä KaI Honkanen, oikealla SPYL:n puheenjohtaja Titta Tossavainen.
GDANSK - 80, Kai Honkasen valokuvanäyttely Galleria Kajavassa.

VARSOVAN SUNNUNTAISET CHOPIN-KONSERTIT OVAT KUUNNELTAVISSA NETIN VÄLITYKSELLÄ

Varsovan sunnuntaiset Chopin-konsertit ovat tänä vuonna kuunneltavissa internetin välityksellä sekä konserttien tavallisilla nettisivuilla että Facebook-sivustolla. Uusi video julkaistaan joka sunnuntai kello 12 Puolan aikaa eli kello 13 Suomen aikaa. Vuosittain toistuva kesäkauden Chopin-ilmaiskonserttien sarja alkoi vuonna 1959 eli vuoden 2020 kausi on 61.

17. toukokuuta - Karol Radziwonowicz

24. toukokuuta - Aleksandra Świgut

31. toukokuuta - Bronisława Kawalla

7. kesäkuuta - Piotr Pawlak

14. kesäkuuta - Joanna Ławrynowicz

21. kesäkuuta - Jacek Kortus

28. kesäkuuta - Julia Kociuban

5. heinäkuuta - Maria Gabryś-Heyke

https://www.lazienki-krolewskie.pl/pl/wydarzenia/koncert-chopinowski

https://www.facebook.com/koncertychopinowskie/

MARCIN KOLUSZ GKS KATOWICESTA VAASAN SPORTILLE VAHVISTUKSEKSI

Vaasan Sport on tehnyt sopimuksen jääkiekon SM-liigan historian toisen puolalaispelaajan kanssa. Puolan maajoukkueen kapteenina pitkään ollut puolustaja Marcin Kolusz, 35, siirtyy GKS Katowicesta Vaasaan. Katowicea valmensi viime kauden alkupuolella Sportin nykyinen valmentaja Risto Dufva. Kiekko-Espoossa pelasi 1990-luvun puolivälissä liigahistorian ensimmäinen puolalaisvahvistus Mariusz Czerkawski, joka oli myös ensimmäinen Puolassa syntynyt ja juniorivalmennuksen saanut NHL-tähti.

https://www.jatkoaika.com/Uutiset/Sport-pestasi-liigahistorian-toisen-puolalaisen-%E2%88%92-maajoukkuekonkari-Marcin-Kolusz-Vaasaan/221444

Marcin Kolusz Katowicesta, jääkiekkoilija jäällä seisimassa luistimet jalassa ja maila kädessä.

PETTERI FORSELL (KORONA KIELCE) HYVÄNTEKEVÄISYYSVIDEOLLA

Puolassa jalkapallon pääsarja Ekstraklasa palasi koronatauon jälkeen ohjelmistoon. Korona Kielcen suomalaisvahvistus Petteri Forsell nauhoitti Hot 16 Challenge-hyväntekeväisyyshaasteen yhteydessä rap-videon puolaksi ja suomeksi. Hän välitti haasteen eteenpäin kolmelle henkilölle, joista yksi on Puolan jääkiekkomaajoukkueen suomalainen päävalmentaja Tomek Valtonen. Paluu kentille 31. toukokuuta sujui suomalaiselta Petteriltä eli puolalaisittain Piotrekilta hyvin, sillä hän teki maalin Koronan 1-4 vierasvoitossa Wisła Płockista.

https://www.youtube.com/watch?v=2hwzorqv2h0 https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/e4338e7d-25b5-4960-9151-e431d0ed5117

https://www.lansi-uusimaa.fi/urheilu/1865399

Petteri Forsell (Korona Kielce), jalkapalloilija peliasussa jalkapallokentällä.

OLGA TOKARCZUKIN ESSEE KORONAEPIDEMIAN JA ERISTÄYTYNEISYYDEN SEURAUKSISTA

Kirjallisuuslehti Särön verkkoversio Verkko-Särö julkaisee pääsiäisen kunniaksi puolalaisen Olga Tokarczukin esseen "Ikkuna" Tapani Kärkkäisen suomentamana.

Tokarczuk sai viime joulukuussa 2019 jälkikäteen vuoden 2018 kirjallisuuden Nobelin.

https://verkkosaro.sarolehti.net/ikkuna/

PUOLALAINEN SÄVELTÄJÄ JA KAPELLIMESTARI KRZYSZTOF PENDERECKI ON KUOLLUT

Tunnettu puolalainen säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki (1933-2020) on kuollut 29. maaliskuuta 2020 86-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen. Pendereckin musiikkia käytettiin monissa tunnetuissa elokuvissa ja hän vieraili Naantalin musiikkijuhlilla useita kertoja.

https://yle.fi/uutiset/3-11281368 https://culture.pl/en/artist/krzysztof-penderecki

Krzysztof Penderecki, puolalainen säveltäjä ja kapellimestari, potrettikuva, silmälasit päässä, kuollut.

MIELIPUOLIVETURI SAI ENSI-ILTANSA TURUN YLIOPPILASTEATTERISSA

Puolalaisen Stanisław Ignacy Witkiewiczin eli Witkacyn (1885–1939) näytelmään Szalona lokomotywa (1923) perustuva esitys Mielipuoliveturi saa ensi-iltansa Turun ylioppilasteatterissa 20.3.2020 http://turunylioppilasteatteri.fi/kevaan-2020-ohjelmisto-nyt-julki/

KIELISTIPENDIT VARSOVAAN OVAT HAETTAVINA 20.3.2019 MENNESSÄ (HAKUAIKA PÄÄTTYNYT)

SPYL valitsi 2 stipendiaattia opiskelemaan puolan kieltä Varsovaan Polonicumin kurssille 1.-31. elokuuta 2019. Stipendiaattivaihto toimii yhteistyönä Varsovan Puola-Suomi Seuran kanssa.

Stipendiaatin tulee olla Suomen kansalainen ja Suomi-Puola yhdistyksen jäsen. Vapaamuotoiseen hakemukseen tuli liittää oman Suomi-Puola yhdistyksen suositus, mahdollinen puolan kielen opettajan lausunto sekä selvitys muista puolan opiskeluun myönnetyistä stipendeistä.

Kurssin alussa testattiin Puolan kielen osaamisen taso, jolla määritettiin opiskelijalle sopiva kurssi. Kielen opetus sisälsi myös Puolan kulttuuria ja historiaa. Opiskelu oli hyvin tiivistä ja tehokasta.

Liitto maksoi kurssimaksun ja asumisen, mutta kaikki matkat ja vakuutukset stipendiaattien tuli hoitaa itse. Kurssin voi keskeyttää vain hyvin painavista ja todistettavista (esim. lääkärintodistus) syistä, muutoin opiskelijan on maksettava Liitolle takaisin jäljelle jäävän kurssin osuus.

Liitto edellytti, että stipendiaatti kirjoittaa Polonicumin kurssista raportin ja antaa suostumuksen julkaista se Liiton kotisivulla.

Hakemukset tulee toimittaa Liiton toimistoon keskiviikkoon 20.3.2019 mennessä osoitteella Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ry, Porvoonkatu 37A, 00520 Helsinki.

Hallitus valitsee stipendiaatit kokouksessaan lauantaina 30.3.2019.

Lisätietoja antoi Kaija Hyvönen-Rajecki p. 045 631 6285 tai email: kaija.hyvonen@luukku.com tai puheenjohtaja Titta Tossavainen mail@tittatossavainen.fi.

HELSINGIN SUOMI-PUOLA YHDISTYS JA HELSINGIN TYÖVÄENOPISTO JÄRJESTÄÄ 3 LUENNON SARJAN ”PUOLA TÄNÄÄN

Luennot pidetään kolmena peräkkäisenä perjantaina klo 14.30-16.00 Opistotalon Viipurinsalissa (Helsinginkatu 26).

17.1.2020 Puolalaisen yhteiskunnan haasteet ja niiden historialliset juuret

Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski

24.1.2020 Kulttuurisota Puolassa – osa I

Kansallisen identiteetin mustavalkoistuminen – kuka on “oikea puolalainen”?

FM, suomentaja Tapani Kärkkäinen

31.1.2020 Kulttuurisota Puolassa – osa II

Kulttuuri identiteettipolitiikan pelinappulana Puolassa

FM, suomentaja Päivi Paloposk

HAAVIPALLO ELI LACROSSE

Suomen miesten haavipallon eli lacrossen maajoukkue osallistuu Puolan Wrocławissa 26. heinäkuuta-1. elokuuta pidettäviin EM-kisoihin.

https://www.lacrosse.fi/maajoukkue/miesten-maajoukkue

HUOM: Koronaviruksen takia kisoja siirrettiin vuodella eteenpäin vuodesta 2020.

https://www.lacrosse.fi/maajoukkue/miesten-maajoukkue

Puolalaisen Agnieszka Hollandin uusin elokuva Mr. Jones esitetään Helsingissä ukrainalaisen elokuvan päivillä sunnuntaina 24.11.2019 kello 14.30

Elokuvateatteri Kino-13, Kanavakatu 12, 00169 Helsinki

Holland on puolalainen elokuva- ja televisio-ohjaaja sekä -käsikirjoittaja. Elokuvan kieli on englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Filmin esittelee käsikirjoittaja Andrea Chalupa.

Elokuvafestivaali joka juhlisti 30 vuotta sitten tapahtunutta Berliinin muurin murtumista ja muita Keski- ja Itä-Euroopassa demokratisointiin johtaneita tapahtumia

järjestetään Eurooppasalissa, Malminkatu 16, Helsinki.

Festivaalin aloittaa tiistaina 29. lokakuuta kello 17 Wojciech Marczewskin ohjaama puolalainen elokuva Escape from the "Liberty" Cinema (Ucieczka z kina "Wolność" ,1990). Festivaalin kuuteen elokuvaan, jotka ovat kuudesta eri maasta ajalla 29.10.-7.11.2019, oli vapaa pääsy.

Kirjallisuuden Nobel Olga Tokarczukille

Nobelin kirjallisuudenpalkinto 2018, joka viime vuonna jäi jakamatta Ruotsin Akatemian ollessa vajaalukuinen, on nyt vuotta myöhemmin takautuvasti päätetty myöntää puolalaiselle kirjailijalle Olga Tokarczukille, jonka viimeisin suomennettu teos on proosateos Vaeltajat, jota on kutsuttu sekä romaaniksi että kokoelmaksi pienoisnovelleja. Tokarczukin suomentaja on Tapani Kärkkäinen ja suomalainen kustantamo Otava.

Tokarczukilta on julkaistu myös kaksi muuta teosta suomeksi: Päivän talo, yön talo sekä Alku ja muut ajat.

0Tokarczuk on viides puolankielinen Nobelin kirjallisuudenpalkinnon saaja ja toinen puolalainen nainen palkittujen joukossa.

Suomi-Puola Yhdistysten Liitto toivottaa onnea Olga Tokarczukille, Tapani Kärkkäiselle ja Otavalle Nobelin palkinnon johdosta!LENNOT TURKU-VARSOVA REITILLÄ ALKAVAT KESÄLLÄ 2020


Unkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air aloittaa lennot Turku-Varsova reitillä 3. kesäkuuta 2020. Liput ovat jo myynnissä.

https://www.finavia.fi/fi/uutishuone/2019/suorilla-lennoilla-turusta-varsovaan-wizz-air-tiedottaa-jatkavansa-turun


PUOLAN ELOKUVAVIIKOT OVAT SUOMESSA 7.10. - 6.11.2019 ERI PAIKKAKUNNILLA


Järjestäjinä toimivat Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ja Puolan Helsingin Suurlähetystö yhteistyössä Suomen Elokuvasäätiön sekä Suomen alueellisten elokuvakeskusten kanssa. Tarkemmat tiedot elokuvaviikosta ja esitettävistä elokuvista on sivullamme kohdassa 2019 Elokuvaviikko.


JANUSZ GRABIANSKIN SATUKUVITUKSIA TEUVALLA 11. – 26.5.2019

Maailmankuulun puolalaisen kuvittajan ja graafikon Janusz Grabianskin satukuvituksia on vielä mahdollista nähdä Suomessa, Teuvalla. Näyttely on vieraillut aikaisemmin Helsingissä ja Rovaniemellä.

Näyttely on Teuvalla kulttuuritalo Orrelassa, Porvarintie 51, Teuva (siipirakennuksen luokkatila, käynti D-ovesta) ti-su klo 14-18. Vapaa pääsy!

Näyttelyn järjestää Teuvan Suomi-Puola Yhdistys yhteistyökumppaneina Teuvan kirjasto 170v ja Pro Lastenkirjallisuus ry.


LENTÄEN TURUSTA KRAKOVAAN

Unkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air aloittaa 1. toukokuuta suorat lennot Turusta Krakovaan kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Wizz Airilla lentää Turusta myös Gdańskiin.

KIRJAKERÄYS

SPYL ja Suomi-Puola yhdistykset järjestävät ja toimittivat vuonna 2019 suomen kielen opiskelijoille puolalaisissa yliopistoissa kirjakeräyksen suomalaista kirjallisuutta, joka voi olla myös ruotsinkielistä

Pyydämme paikallisyhdistyksiä aktivoimaan jäsenensä lahjoittamaan kodin kirjahyllyistä liikeneviä teoksia, joista uskotte olevan iloa ja hyötyä suomen kielen opiskeluun ja kulttuuriin tutustumiseen. Sopivia kirjoja voi poimia mukaan myös kirjastojen vaihtohyllyistä. Myös siisti-kuntoiset aikakauslehdet ovat kokemuksemme mukaan olleet mieluista luettavaa puolalaisille suomen kielen opiskelijoille.

Paikallisyhdistykset toimittavat teokset SPYL:lle, joka toimittaa ne edelleen puolalaisille yliopistoille. Suomen kieltä opiskellaan tutkintoaineena Varsovan (ugrufinistyka - filologia finska) lisäksi myös Poznanissa ja Gdanskissa (skandynawistyka). Yhdistykset voivat toimittaa lahjoituksensa SPYL:lle Helsinkiin syysliittokokoukseen (lokakuu, päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin) mennessä.

Muusta mahdollisesta tuontiajankohdasta voi sopia liiton puheenjohtajan Titta Tossavaisen kanssa, p. 044 243 3230.

mail@tittatossavainen.fi

Kiitokset jo etukäteen aktiivisuudestanne!


Paweł Althamer: I (am)-näyttely Helsingin taidemuseossa (HAM)

Puolalaisen taiteilijan Paweł Althamerin näyttely Paweł Althamer: I (am) avautuu 29. maaliskuussa Helsingin taidemuseossa (HAM), Eteläinen Rautatienkatu 8, 00100 Helsinki. Näyttely on avoinna 8. syyskuuta asti. Näyttely on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.

https://www.hamhelsinki.fi/exhibition/pawel-althamer/

Helsingin taidemuseon näyttelyn kylkiäisenä Tennispalatsissa näytetään HAM-salissa 30. ja 31. maaliskuuta Althamerin valitsemia puolalaisen elokuvan helmiä. Puolalaisen elokuvan viikonloppuun sisältyvät Krzystof Zanussin Elämän valo 30.3. kello 14, Roman Polanskin Pianisti 30.3. kello 16, Artur Żmijewskin Katastrofi 31.3. kello 14 ja Walerian Borowczykin Synnin tarina 31.3. kello 16.

https://www.hamhelsinki.fi/event/puolalaisen-elokuvan-viikonloppu/


Puolalaista kirjallisuutta suomentanut Åke Lahtinen on kuollut 15.2.2019 89-vuotiaana.

Lahtinen teki varsinaisen työuransa Suomen Matkatoimistoyhdistyksen (SMY) pääsihteerinä, mutta nuorena hankkimansa puolan taidon avulla hän suomensi 1960-luvulla useita keskeisiä Puolan kirjallisuuden teoksia.

Lahtinen suomennoksista kenties tunnetuin on Jerzy Andrzejewskin läpimurtoromaani "Tuhka ja timantti" (suom. 1960), johon Andrzej Wajdan samanniminen menestyselokuva perustuu (esitetty suomeksi nimellä "Tuhkaa ja timanttia").

Lisäksi hän suomensi useita puolalaisia näytelmiä, jotka olivat 1960-luvulla suomalaisteattereissa erittäin suosittuja. Hän suomensi Witold Gombrowiczin näytelmät "Vihkiäiset", "Operetti" ja "Iwona Burgundin prinsessa", Tadeusz Rózewiczin "Kortiston", Stanisław Ignacy Witkiewiczin "Vesikanan" sekä Sławomir Mrożekin näytelmät "Avomerellä", "Emigrantit", "Karol", "Koiranystävä ymmällä", "Lumottu yö", "Luutnantin kuolema", "Samassa veneessä", "Toinen erä" ja "Tango".

Lahtisen Puola-yhteys oli alkanut vuonna 1948, kun hän lähti vapaaehtoisena raivaamaan Varsovan raunioita jälleenrakennusta varten. Hän osallistui pienen suomalaisryhmän kanssa entisen geton alueen siivoamiseen.

Matkallaan hän kiinnostui Puolasta siinä määrin, että opiskeli kielen ja sai pestin toimittajana Puolan radion ulkomaanosastolla. Tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 1956 saakka, jolloin hän palasi Suomeen.


Szymborskan ihmisläheinen runous-esitelmä, runouden asiantuntija Topi Lappalainen

Keskiviikkona 20.3.2019 kello 18.00 Porvoon Seudun Suomi-Puola yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä

Porvoon WSOY-talo, Kaivokatu 37, Porvoon yhdistyskeskuksen Mini Mitta-kabinetti, Porvoo

YLE AREENASSA ON 6.3.2019 ASTI KATSOTTAVISSA ELOKUVA IDA

Elokuva on voittanut parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Se on draama Annasta, puolalaisesta nunnanoviisista, joka ennen luostarilupausta kohtaa vapaamielisen tätinsä ja saa tietää sukunsa vaiheista toisen maailmansodan aikana. O: Pawel Pawlikowski. N: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza. (Puola 2013)


Kiitän kaikkia jäsenyhdistyksiämme ja yhteistyökumppaneitani siirryttyäni sivuun SPYL:n puheenjohtajuudesta vuoden 2019 alusta. Uutena puheenjohtajana aloittaa hallituksen varapuheenjohtaja Titta Tossavainen.


Toivotan kaikille hyviä toimintavuosia


Marjukka Mäyry