2009 Elokuvaviikot

RYSA (2008) - Scratch, 84', ohj. Michał Rosa

Krakovan akateemiset piirit. Joannalla ja Janilla on monen vuoden onnellinen avioliitto takanaan kunnes eräänä päivänä nimetön ilmiantaja tuo Joannalle viestin hänen miehensä teoista menneisyydessä. Kasvava epäilys alkaa varjostaa heidän suhdettaan. Psykologinen perhedraama, jonka tunnelmaa voi verrata Ingmar Bergmanin elokuviin. 

Näyttelijät: Jadwiga Jankowska-Cieślak, Krzysztof Stroiński, Kinga Preis, Jerzy Nowak, Ewa Telega, Ryszard Filipski 

Festivaalit:

Ohjaajasta: Michał Rosa on 1963 syntynyt ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut Sleesian Yliopiston Radio- ja TV-laitoksen ohjauslinjalta 1992. Rosan ensielokuva Hectic Thursday palkittiin parhaana debyyttielokuvana Gdynian puolalaisen elokuvan festivaalilla 1994. 

Filmografia:

33 SCENY Z ŻYCIA (2008) - 33 Scenes from life, 95', ohj. Małgorzata Szumowska

33-vuotias Julia menettää kaiken merkittävän elämässään. Vanhempien kuolema johtaa Julian henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kriisiin sekä hänen perheensä hajoamiseen. Kaaoksen keskellä Julia opettelee elämään uutta elämäänsä. 

Näyttelijät: Julia Jentsch, Peter Gantzler, Maciej Stuhr, Małgorzata Hajewska, Andrzej Hudziak 

Festivaalit:

Ohjaajasta: Małgorzata Szumowska on vuonna 1973 syntynyt ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut Łódzin elokuvakoulusta. Szumowskan kouluelokuvan Hiljaisuus (Cisza) palkittiin 18:lla kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, mm. Tampereen elokuvajuhlilla. Myös muut Szumowskan koulutyöt ja dokumentit ovat saaneet lukuisia palkintoja. Hän on ollut ehdolla vuoden uusi tekijä palkinnolle näytelmäelokuvistaan "Happy Man" ja "Stranger". Szumowska on vuodesta 2001 ollut Euroopan Elokuva-akatemian jäsen. 

Filmografia (näytelmäelokuvat):

SERCE NA DŁONI (2008) - A warm heart, 95', ohj. Krzysztof Zanussi

Nuoren Stefanin elämä tuntuu olevan katastrofi ja hän yrittää tehdä itsemurhan. Multimiljonääri Konstanty odottaa sydäntä transplantiota varten. Sattuman kautta he tapaavat sairaalassa. Pelastaakseen oman henkensä Konstanty alkaa tukea Stefania tämän itsemurhasuunnitelmissa. Viestinvälittäjänä toimii Konstantyn avustaja Angelo, mies jolla on enkelin sielu... 

Näyttelijät: Bogdan Stupka, Maciej Zakościelny, Borys Szyc, Agnieszka Dygant, Stanislawa Celińska, Marta Zmuda, Marek Kudełko 

Ohjaajasta: Krzysztof Zanussi on vuonna 1939 Varsovassa syntynyt tunnettu puolalainen ohjaaja ja tuottaja. Zanussi opiskeli fysiikkaa Varsovan yliopistossa sekä filosofiaa Jagellonian yliopistossa Krakovassa. Hän on puolalaisen tuotantoyhtiö TOR:n johtaja ja on palkittu lukuisilla palkinnoilla, mm. David di Donatello Prize of the Accademia del Cinema Italiano, the Cavalier's Cross of the Polonia Restituta Order, and the Cavalier de L'Ordre des Sciences et Lettres. Zanussi opettaa Sleesian Yliopistossa, mutta hän on myös Eurooppalaisen elokuvan professori European Graduate School:ssa Saas-Feessa, Sveitsissä. 

Filmografia:

MAŁA MOSKWA (2008) - Litte Moscow, 114', ohj. Waldemar Krzystek

"Pikku Moskova" on Legnican pikkukaupungin epävirallinen nimi. Paikka toimi Neuvostoarmeijan tukikohtana vuodesta 1945. On vuosi 1967. Vera on venäläisen lentäjän vaimo. Mihał on nuori puolalainen luutnantti. He tapaavat Lokakuun vallankumouksen 50-vuotis juhlallisuuksissa ja rakastuvat. Elokuva perustuu tositapahtumiin. 

Näyttelijät: Svetlana Khodchenkova, Lesław Żurek, Dmitrij Uljanov,Elena Leszczyńska, Artem Tkachenko , Aleksiej Gorbunow, Jurij Itskov 

Festivaalit:

Ohjaajasta: Waldemar Rystek on vuonna 1953 syntynyt ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut Sleesian yliopiston Radio- ja TV-laitoksen ohjaajalinjalta. Ohjannut lukuisia dokumentteja ja Tv-teatteria, jotka ovat saaneet lukuisia palkintoja. 

Filmografia:

CZTERY NOCE Z ANNĄ (2008) - Four nights with Anna, 91', ohj. Jerzy Skolimowski

Leon on erakoitunut mies, joka työskentelee lääkehuoltolaitoksella pienessä kaupungissa. Hän rakastuu yhteen laitoksen sairaanhoitajista ja yrittää pakkomielteisesti lähestyä tätä. Huumaamalla sairaanhoitajan joka ilta unilääkkeillä, Leon kipuaa ikkunasta sisään viettääkseen yönsä nukkuvaa naista tarkkailen. Joka kerta hän uskaltautuu lähemmäksi naista. 

Näyttelijät: Kinga Preis, Artur Steranko 

Festivaalit:

Ohjaajasta: Jerzy Skolimowski on vuonna 1938 syntynyt legendaarinen ohjaaja sekä käsikirjoittaja, mutta myös näyttelijä, maalari ja runoilija. Hän opiskeli Łódzin elokuvakoulussa koulun kultakaudella 1960-luvulla, samaan aikaan mm. Roman Polanskin kanssa. 

Valittu filmografia:

KICI KICI (2008) - Kitty Kitty, dokumentti 28', ohj. Paweł Łoziński 

Heidän joukossaan on sekä hienostorouvia että köyhiä eläkeläismummoja. Painavine kasseineen, säästä ja vuodenajoista riippumatta he käyvät puistoissa, hautausmailla ja autiopaikoissa. He ovat "kissanaisia" - joidenkin mielestä kummajaisia, toisten silmissä enkeleitä, jotka ruokkivat kodittomia eläimiä.

POWRÓT (2008) - Return, animaatio 8', ohj. Anna Błaszczyk 

Stanisław Lemin romaaniin pohjautuva tarina kertoo astronautista, joka yllättäen ja tahtomattaan palaa maahan pitkän avaruudessa olon jälkeen.


ŚWIADEK 1919-2004 (2008) - Beer witness, animaatio 10', ohj. Krzysztof Kiwerski 

Linnunpelätin, joka seisoo keskellä peruspuolalaista maisemaa, on tahtomattaan todistajana Puolan historian tapahtumille. Zygmunt Koniecznyn musiikki tukee hienosti ohjaajan luovaa työtä.

LASKA (2008) - Chick, animaatio 5', ohj. Michał Socha 

Täynnä surrealistista huumoria, tämä sepitetty tarina naisista ja miehistä pohjautuu tekijänsä mukaan oikean elämän tapahtumiin.

POSTE RESTANTE (2008) dokumentti, 14', ohj. Marcel Łoziński 

Mitä tapahtuu kirjeille, jotka on osoitettu tuntemattomille ihmisille? Uudessa elokuvassaan palkittu ohjaaja Marcel Łoziński seuraa kirjekuorta, johon lapsen käsi on kirjoittanut "Vastaanottaja: Jumala, Osoite: Taivas".