2017 Elokuvaviikot

PUOLAN ELOKUVAVIIKOT 2017

 Esikoisohjaus, mestarin viimeiseksi jäänyt elokuva sekä maailman ensimmäinen kokonaan öljyvärein maalattu animaatio, siinä muutamia otoksia Puolan elokuvaviikkojen ohjelmistosta tänä syksynä.

Loving Vincent

Annecyn kansainvälisillä animaatiofestivaaleilla ensi-iltansa saanut Dorota Kobielan ja Hugh Weichmanin Loving Vincent tuo van Goghin maalaukset valkokankaalle kertoakseen hänen elämäntarinansa. Jokainen elokuvan 65 000sta kuvasta on käsin maalattu. 125 taiteilijaa ympäri maailman työskenteli elokuvan studioilla Puolassa ja Kreikassa. Yhtä huikeita kuin van Goghin taulut, ovat hänen intohimoinen ja epäonninen elämänsä sekä arvotuksellinen kuolema. Loving Vincent nähdään Puolan elokuvaviikoilla ennakkoensi-illassa. Elokuva tulee lokakuun lopussa elokuvateattereihin kautta maan.

 Afterimage The Maids of Wilko 

Puolan elokuvaviikot kunnioittavat lokakuussa 2016 edesmenneen Andrzej Wajdan muistoa näyttämällä mestariohjaajalta kaksi elokuvaa. Viimeiseksi jääneessä työssään Afterimage (Powidoki) mestariohjaaja käsittelee puolalaisen avantgarde-taiteilija Wladyslaw Strzeminskin elämää. Stalinistisessa Puolassa Strzeminskin edistyksellisiä ajatuksia taiteesta ei katsottu hyvällä. Kun Afterimage esitettiin ohjaajan 90-vuotis syntymäpäivänäytöksessä Gdynian elokuvafestivaaleilla, Wajda pahoitteli sitä miten paljon elokuvan maailmasta löytyy viitteitä myös nyky-Puolan politiikkaan ja yhteiskuntaan, jossa median sanavapautta on rajoitettu. Afterimage oli Puolan Oscar-ehdokkaana kuten myös hänen aikaisempi työnsä The Maids of Wilko vuodelta 1979. Elokuva on sovitus Jarosław Iwaszkiewiczin suositusta 1930-luvun novellista. Wajda oli jo sovittanut yhden Iwaszkiewiczin novelleista valkokankaalle vuonna 1970 (Brzezina) ja teki vuonna 2009 vielä kolmannenkin sovituksen (Sweet Rush). The Maids of Wilko on ohjaajan hienoimpia töitä. Elokuva on hiljattain restauroitu ja se esitetään upouudelta digitaaliselta kopiolta.

Bikini Blue

Kansainväliset yhteistuotannot ovat arkipäivää eurooppalaisessa elokuvassa. Jaroslaw Marszewskin Bikini Blue on toinen Puolan elokuvaviikkojen elokuva, jossa puhutaan englantia. Tarina sijoittuu Iso-Britanniaan. On vuosi 1953. Stalin on kuollut ja Elizabeth II kruunataan kuningattareksi. Eräänä päivänä puolalaisen Eryk Szymskin (Tomasz Kot) ja hänen brittiläisen vaimonsa Doran (Lianne Harvey) idyllinen elämä keskeytyy, kun Eryk yrittää itsemurhaa. Hänet sijoitetaan sotatraumoista kärsivien sotilaiden parantolaan. Dora lähtee matkalle selvittääkseen arvoituksen, joka on erottanut hänet miehestään. Esikoiselokuvassaan Jaroslaw Marszewski käsittelee hyvin vähän tunnettua aihetta Puolan historiassa, nimittäin toisen maailmansodan aikana Iso-Britannian joukoissa taistelleiden puolalaisten sotaveteraanien kokemuksia.

Blindness

Myös Ryszard Bugajskin Blindness käsittelee Puolan lähihistoriaa. Julia Brystinger oli Puolan suojelupoliisin eversti, jonka äärimmäisen julma kidutustekniikka vankien kuulusteluissa aikaansai hänelle lempinimen “Verinen kuu”. 1960-luvun alussa Brystinger (Maria Mamona) saapuu näkövammaisten keskukseen lähelle Varsovaa, jossa Puolan arkkipiispa, kardinaali Stefan Wyszyński (Marek Kalita) tapaa vierailla. Tämän vangitsemista vuosina 1953-1956 valvoi kukaan muu kuin Brystinger itse. Kohtaamisten aikana Julia paljastaa hylkäävänsä kommunistisen ideologian, pyytää anteeksi tekemiään rikoksia ja haluaa apua löytääkseen Jumalan.

 


Puolan elokuvaviikot järjestettiin seuraavissa kaupungeissa: 

Helsinki Kino K-13 (2.-6.10.), Seinäjoki Apila Kirjasto (5.-6.10.), Turku Logomo (7,10,17.10.) Oulu Studio (11.-15.10.) Lahti Kino Iiris (13.-15.10.), Tampere Art House Cinema Niagara (20.-26.10.) Joensuu Kulttuurikahvila Laituri (20.-21.10.), Hanko Film Festival (20.-21.10). 

 

Järjestäjinä toimivat Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ja Puolan Helsingin Suurlähetystö. Suomen Elokuvasäätiö ja Suomen alueelliset elokuvakeskukset. 

 Info: Elokuvasihteeri Kira Jääskeläinen